El drac a l'arquitectura
El drac

Característiques
Llegendes de dracs
El drac a la narrativa
Sant Jordi i el drac
El drac a l'arquitectura
El drac a la festa

El bestiari fantàstic

La víbria
Serps i serpents
El basilisc
L'alicorn
El griu

Bèsties reals amb atributs fabulosos

El lleó
El cigne
La balena
L'àliga
Altres bèsties

Dracs a la façana de la Casa Navàs, a la plaça del Mercadal. Reus

Encara que no us ho sembli, la nostra ciutat és plena de dracs i altres bèsties fantàstiques, representades en fusta, pedra o metall. Ens envolten pertot, i només cal passejar i cercar-les per anar-les trobant, de vegades ben explícites i d'altres treient el cap per darrere d'alguna fulla. Les trobareu mirant força cap amunt o a l'alçada dels ulls, o potser sentireu el seu alè al vostre darrere o veureu la seva ombra en girar una cantonada.

Drac en un permòdol de la façana del carrer de Sant Joan –també n'hi ha
al carrer dels Recs– de la casa Tarrats. Reus

Les gàrgoles són els canals per on vessa, a una certa distància de la paret, l'aigua que cau sobre la coberta d'un edifici quan plou. És habitual que les gàrgoles de pedra dels edificis medievals i moderns representin animals apocalíptics o ésssers fantàstics. L'església de Sant Pere no n'és cap excepció i les veureu –refetes i restaurades, això sí– a l'entorn de la coberta de la nau o al campanar.

Drac, dels molts que hi ha, a la façana de la Casa Homdedéu,
al raval de Sant Pere. Reus

La representació d'animals fabulosos en l'arquitectura és, doncs, una antiga tradició que es fa present en edificis força més contemporanis, amb façanes decorades d'estil neogòtic o modernista. En trobareu esculpits en capitells o permòdols, o representats en els esgrafiats de les façanes.

Dracs de ferro forjat en balcons del raval de Martí Folguera i de la plaça de Sant Pere. Reus

La representació del drac en ferro forjat té una llarga tradició a Catalunya. Per això, trobareu dracs de ferro en els balcons, obrats als segles XVIII –un moment en què s'afegeixen balcons volats a les obertures d'edificis anteriors– i XIX. Els arcs de balcó, emprats com a tirant en les baranes de grans proporcions, són ben sovint decorats amb figures zoomòrfiques, sobretot dracs i àligues. A Reus, hi ha algunes balconades que en conserven. O també com a ornamentació en les grues de corriola, element antany indispensable en qualsevol casa, emprades per hissar mobles o sacs i entrar-los per les finestres. I, encara, en alguns penells, girant per assenyalar la direcció del vent.

.

Trucadors amb figures de dracs o serpents. Baix Camp

Més a peu pla podem observar el bestiari, en metall, que apareix a l'ornamentació dels portals de les cases, a les arnelles i als picaportes o trucadors.

Si coneixeu altres dracs o animals fantàstics en edificis o masos de la ciutat o pobles propers,
feu-nos arribar la informació i els afegirem al web. Podeu escriure a reus@carrutxa.org

.