.

.
El drac

Característiques
Llegendes de dracs
El drac a la narrativa
Sant Jordi i el drac
El drac a l'arquitectura
El drac a la festa

El bestiari fantàstic

La víbria
Serps i serpents
El basilisc
L'alicorn
El griu

Bèsties reals amb atributs fabulosos

El lleó
El cigne
La balena
L'àliga
Altres bèsties

El bestiari fantàstic ha estat ben present, des de l'antigor, en el nostre univers quotidià, al nostre voltant. En les creences, en les llegendes i en la literatura, tant la popular com la culta. Representat en pintures o gravats, en talles de fusta o escultures de pedra i metall. Com a símbol o com a decoració.

Alicorns, centaures, aus fènix, sirenes, lleons alats i, sobretot, dracs, ens són encara força coneguts. Vius en la narrativa i l'art contemporànies. O en les nostres festes populars de començaments del segle XXI. Molt menys ho són, potser, els grius, els àspids, l'amfisbena, la virgília, la calcatrix o l'onagre. I encara menys els prodigis que hom atribuí a animals ben reals com la balena, el pel·lícan, el cigne, el paó o la tortuga.

Per conèixer tot aquest patrimoni d'animals mítics podem recórrer, per exemple, als llibres. A l'època medieval s'anomenaren Bestiaris uns tractats que contenien la descripció d'animals –reals o imaginaris– i les seves característiques –molt més imaginàries que reals, tot s'ha de dir. A cavall entre l'assaig científic i la seva interpretació al·legòrica, aquestes bèsties meravelloses eren considerades, en un sentit moralitzant, com l'encarnació dels vicis, les virtuts o la condició espiritual de la persona. Del passat a l'actualitat, la literatura de ficció i –avui– les narracions gràfiques i audiovisuals tenen com a un dels seus protagonistes el drac i altres bèsties fabuloses, habitants de mons antics, irreals o mítics, o retrobats enmig de futures ciutats cibernètiques.

Però també podem trobar també dracs i altres animals mítics molt més a prop nostre, a l'arquitectura, des de les gàrgoles o els capitells dels edificis medievals fins a les decoracions de les cases modernistes de començaments del segle XX, passant pel ferro forjat dels balcons o els trucadors de porta.

Descobrir el drac us proposa, doncs, conèixer tot aquest bestiari fantàstic. I fer-ho, sobretot, des de la proximitat d'unes figures que podem observar cada dia passejant pels carrers i places de la ciutat.

Dracs convidats
a la festa:

El Badalot (2009)
Drac (2010)
Drac (2011)

Materials (PDF):

Plafons de l'exposició
itinerant sobre el bestiari fantàstic

Quadern sobre el bestiari fantàstic

ENLLAÇOS

Bibliografia bàsica

Sant Jordi (gencat)

Agrupació del bestiari
festiu i popular de Catalunya

festes.org
El drac
Bestiari

Sant Jordi (edu365.cat)

Sant Jordi (diari de l'escola)

.

Dibuix d'un drac en un gerro de ceràmica reusenca del primer quart del segle XVII


Els continguts d'aquestes pàgines, sinó s'indica explícitament el contrari, són de lliure reproducció,
esmentant-ne la procedència i sense finalitats comercials.
2012 reus@carrutxa.org