Molí d’en Vaquer

A diferència del que succeeix amb els altres molins de la població, el molí d’en Vaquer sembla haver conservat el seu nom al llarg dels segles. El trobem ja documentat el 1500. L’any 1597 tenim constància de la compra d’aquest molí per part de Francesc Domènech, per 80 lliures. Segons Lladonosa, el 1601 era propietat de Joan Nebot. El segle XVIII pertanyia a Antoni Domènech. Va estar en ús fins al segle XIX.
El camí al molí d’en Vaquer surt de l´aiguabarreig dels rius, a l´albereda dels Arçons. Es pot arribar, en vehicle, fins a aquest indret pel camí ja esmentat que voreja el riuet del Teix o pel que segueix paral.lel al curs del riu, i que s’agafa des del pont de la carretera que puja a la serra de la Llena.
Des de l’albereda al molí hi ha, a peu, pocs minuts. Cal endinsar-se pel petit congost del riu per un camí a la part dreta del corrent.

Del molí d’en Vaquer resta ben definida la bassa i el seu pou. També s’observa un tram del recorregut de la rasa. Unes restes de mur indiquen on hi havia l’edifici del molí, que alguna riuada s’emportà. Per la part de dins es veu l´inici d´una volta de canó que podria correspondre al càrcol.
El paratge és d’una gran bellesa. Damunt mateix s´hi troba la finestra dels Eixarts, forat natural des d´on es pot contemplar una excel.lent panoràmica de la serra de Montsant.


Pou del molií d'en Vaquer

 

Bassa del molí Nou

Molí Nou

El seu nom i la poca documentació en què apareix citat –el trobem el 1711, donant nom a una partida del terme– ens fa pensar que es tracta d’un dels molins més recents.
S’hi arriba, a peu, des d’un camí que surt al costat del mas de l’Espasa i s’enfila pel vessant esquerre del riu de Montsant per baixar després cap al corrent per la banda dels Eixarts.
El molí conserva una part de la canal i la bassa, bastida aprofitant llenques de roca més o menys paral.leles al curs del riu. També es pot reconèixer l’indret on hi havia la presa.
L’edifici és enrunat. Al seu interior s’hi ha trobat una mola sencera. Pel forat de l’eix es pot accedir al càrcol, que està pràcticament cobert per la terra dipositada per les crescudes del riu.


Volta del càrcol del molí Nou

carrutxa@etnocat.org
Ulldemolins 2001