El patrimoni festiu del Baix Camp i el Priorat

La Capta de Sant Nicolau

Cabassers (Priorat). 6 de desembre

A començaments de desembre, unes setmanes abans del solstici, Sant Nicolau obre el període de festes hivernals com a festa protagonitzada pels infants.

Sant Nicolau, bisbe, era considerat patró dels escolars i protector dels infants. Menys celebrat en els països catòlics, a Catalunya hi havia diverses  celebracions amb costums com els captiris infantils o pràctiques de matar un gall. A Cabassers s'ha conservat sense interrupció una d'aquestes festes.

La celebració de Sant Nicolau –a Cabassers Sant Micolau– es documenta, sobretot, per tradició oral. No s'anuncia ni té programa, i ha passat de generació en generació. És difícil, doncs, esbrinar quan comença a celebrar-se.

La primera referència bibliogràfica, la trobem en la monografia de Delfí Navàs, Descripció històrica, física y política de Cabacés, publicada el 1918, que la presenta com una pràctica que ve de molt temps enrere. L'autor fa notar l'ús d'uns sabres de fusta, que passen de generació en generació, i descriu la festa bàsicament com una capta infantil que es fa acompanyada d'una cançó, que s'ha conservat per tradició oral, tot i que en coneixem diverses versions.

La canalla que sortia a fer aquesta capta era coneguda com la tropa de Sant Micolau. Els petits portaven dues paneres: una servia per a posar-hi la fruita seca: nous, avellanes, figues…, i l'altra per a posar-hi les fresques: mangranes, pomes, peres… pobles. A la tarda feien una menjada conjunta al col·legi.

Durant tot el dia de Sant Nicolau, els petits tenien el dret a empaitar i matar les gallines i galls que trobessin pels carrers, sense que ningú els pogués dir res, amb els sabres de fusta que portaven. La mort, més o menys ritualitzada, d'un gall forma part de diverses cerimònies pròpies de les festes hivernals. Aquest costum va desaparèixer al primer terç del segle xx.

D'altra banda, aquesta capta infantil es pot vincular a altres festes d'inversió pròpies del període com la del Bisbetó. Per posar alguns exemples propers, es feia a Constantí i a la Riba, on s'ha recuperat. També tenim notícies d'un costum semblant a Falset, al segle xix, segons el dietari de mossèn Mestre.

La capta de Sant Nicolau de Cabassers és un exemple viu d'una antiga tradició de Sant Nicolau com a part del cicle festiu d'hivern. Se celebra, en l'actualitat, el 5 de desembre a la tarda, en horari escolar. El fet que el 6 de desembre sigui festiu ha obligat al canvi. La canalla del poble surt de l'escola, equipada i cistells per recollir els donatius i amb sabres. N'hi ha d'antics i de fabricació recent, de fusta, i ara també de plàstic.

Com abans, els petits, acompanyats dels mestres i de qui vol afegir-se a la comitiva, recorren les cases del poble, aplegant menjar i cantant la cançó de Sant Nicolau, sobretot les dues primeres estrofes, que són les més conegudes.

La participació es limita al veïnat de la població; no se'n fa difusió i és prou desconeguda a la rodalia, fet que no impedeix que es pugui considerar que la festa gaudeix de bona salut. La celebració és valorada com un dels costums característics del calendari festiu local.

Enllaįos