El poble de Margalef de Montsant és molt devot a sant Salvador, una devoció que s’ha expressat tradicionalment tant de manera individual com col·lectiva a l’ermita propera a la població. Cada 6 d’agost, s’hi celebra un aplec que és en l’actualitat el primer acte de la festa major d’estiu.
En el passat, l’anada a l’ermita es feia pel camí vell i en romiatge, a peu o acompanyats dels animals de treball. En l’actualitat, tot i que la majoria de gent hi puja en cotxe, la diada continua sent una celebració amb un fort arrelament popular que manté la dinàmica d’aplec que l’ha caracteritzada tradicionalment, reforçant especialment els elements de diversió col·lectiva.
Després de la celebració de l’eucaristia a l’exterior de l’ermita que finalitza amb el cant dels goigs i un cop acabat l’esmorzar col·lectiu, és el moment de començar tot un seguit de jocs. Són jocs tradicionals protagonitzats majoritàriament pels adults i joves; són proves de força i habilitat que se succeeixen de manera espontània i ben apresa: estirar la corda, el joc de la bitlla, mantejar, jocs de saltar, el borinot o la mosca, etc. Hi destaca especialment “fer torres”, és a dir, enfilar-se uns damunt dels altres, una pràctica de construcció humana molt comuna en aquest tipus de celebracions i que a Margalef “s’ha fet sempre”, com els altres jocs.