Els vestits de ball de diables, des de tombants del 1800 al primer terç del segle XX, emprats a les festes del Baix Camp i el Priorat, constitueixen un patrimoni etnològic i artístic prou important. La tècnica decorativa d'aquesta indumentària consisteix en elements tèxtils cosits damunt la base del vestit —a diferència dels d’altre poblacions de Catalunya, que són pintats— i ofereix una riquesa de formes i colors força interessant.
Aquesta exposició fotogràfica presenta, en detall, algunes d'aquestes decoracions dels vestits conservats en l'actualitat al fons del Museu de Reus o per particulars, com el que forma part de la mostra.
El fet que el ball de diables, a Reus i en altres poblacions properes, s'estructuri a partir d'un model de participació individual, en que cada persona havia de procurar-se el vestit i la pirotècnia per formar part del ball, explica la enorme diversitat de la indumentària.
Fins a finals de la dècada de 1970, els vestits es podien llogar a Reus, en establiments especialitzats en roba teatral o festiva, com cal Mallorca o cal Jansà. A partir de la desparició d'aquests establiments, van començar a elaborar-se nous vestits, continuant amb la tècnica històrica, a Reus, les Borges del Camp o Falset, en una pràctica que ha arribat fins al present.
Des de Carrutxa, hem treballat en la realització d'una recerca, adscrita a l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, que ha documentat una àmplia mostra representativa de vestits, elaborats entre 1800 i 2025.
La mostra restarà oberta fins a finals de maig, al nostre local (Trav. del C/ Nou de St Josep, 10, baixos) les tardes de dilluns a divendres.
Aquestes imatges, i altres obtingudes en el transcurs de la recerca, es podran veure a la xarxa, en col·laboració amb el Centre de la Imatge Mas Iglésias del Museu de Reus.
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com