III FÒRUM GALLICANT
Arbolí
Fòrum Gallicant és un espai on debatre i visualitzar experiències, contextos, conceptes i innovacions per reflexionar entorn el món rural. Un espai on poden conviure coneixements tradicionals amb la ciència i enfocaments contemporanis. L’objectiu és redibuixar un model sostenible de protecció del patrimoni natural i històric, així com activar la repoblació i regeneració de zones rurals abandonades.
La tercera edició del Fòrum Gallicant vol centrar-se en l’estudi i difusió de la temàtica del patrimoni històric en el si dels paisatges agroforestals resilients. Parlarem del llegat neolític, romà, àrab i medieval al context de Gallicant, el Priorat i les Muntanyes de Prades. Parlarem també de reptes i el llegat de la pedra seca i dels perills i beneficis de la museïtzació dels entorns naturals protegits. En aquesta tercera edició es proposa un programa de conferències i tallers orientat a propietaris forestals, emprenedors del món rural, investigadors i públic general.
La finca de Gallicant es troba entre els termes municipals d’Arbolí, la Febró i Cornudella de Montsant i consta d’unes 300 ha de mosaic agroforestal incloses dins l’espai natural protegit de la Xarxa Natura 2000 de Muntanyes de Prades. Aquest espectacular mosaic de paisatges agroforestals està conformat per prats, brolles, pinedes, alzinars, rouredes i teixedes, que s’entrellacen amb un sistema aquàtic de basses, rius i torrents que defineixen l’orografia d’un espai revestit amb zones rocoses amb grans penya-segats. El conjunt està presidit per un grup de masies edificades a l’edat mitjana, ara enrunades.
Programa
Dissabte 14 de desembre de 2024—de les 9 h fins el pongui el sol. Taller de pedra seca amb
de Marges Priorat a Gallicant. Inscripcions a
hola@margespriorat.comDimecres 18 de desembre de 2024—a les 9.30 h visita als Masos de Gallicant
—a les 11 h al Refugi d’Arbolí. Presentació de ponències amb:
Josep Vallverdú (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social – IPHES)
Oriol Olesti (Departament de Ciències de l’Antiguitat – Universitat Autònoma de Barcelona)
Salvador Palomar i Ezequiel Gort (Centre de documentació del Patrimoni i la Memòria/ Carrutxa)
Jordi Grau (Observatori del Paisatge de Catalunya)
Mariona Montcunill (Artista i docent a BAU)
—a les 13.30 h pausa per dinar
—a les 15.30 h conferència:
Francesc Muñoz (Director de l’Observatori de la Urbanització. Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge. Departament de Geografia. Universitat Autònoma de Barcelona)