Foto 90 anys dels Fets d'Octubre

90 anys dels Fets d'Octubre

 

L'octubre de 1934 esclatà un moviment revolucionari contra el govern de la Segona República Espanyola, per la involució conservadora del govern republicà. A Astúries, la revolució provocà enfrontaments sagnants entre les organitzacions dels treballadors, agrupades en l'Aliança Obrera, i les forces enviades pel govern: la guàrdia civil i l'exèrcit.
El 6 d'octubre de 1934 el president de la Generalitat, Lluís Companys, proclamè l'Estat Català dins la República Federal Espanyola. Aquest intentcomportà l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'estat espanyol.
En moltes poblacions de Catalunya aquells dies foren de revolució social i comportaren una forta repressió i empresonaments que no va acabar dins que el Front d'Esquerres va guanyar les eleccions del febrer de 1936.

Als 90 anys d'aquells fets, ens hi volem apropar amb una taula rodona que tindrà lloc el divendres 4 d'octubre a les 7 de la tarda, a l'Arxiu de Reus. Comptarà amb la participació de:

— Manel López Esteve, historiador, professor de la Universitat de Lleida i autor del llibre «Els Fets del 6 d'Octubre de 1934»

Manuel López Esteve ha comissariat l'exposició «Sis Octubre Trenta Quatre: Història i memòria 90 anys després» impulsada pel Memorial Democràtic de Catalunya, que s'obre aquest octubre al Museu d'Història de Girona.

— Xavi Milian Nebot, historiador, editor del llibre El 6 d'Octubre roig*

Conduirà l'acte Salvador Palomar, amb una introducció sobre les experiències viscudes en algunes poblacions properes a Reus, documentades a partir de la memòria personal.

*En aquest acte es presentarà el llibre d'Àngel Estivill, El 6 d'octubre roig, editat per Tigre de Paper i Lo Diable Gros. Aquest edició inclou una biografia d'Àngel Estivill (El Molar, 1908) i la seva obra 6 d'octubre: l'ensulsiada dels jacobins, publicada el 1935. Àngel Estivill fou un militant que passà per diverses organitzacions d'esquerres, des d'on defensà el dret a l'autodeterminació.La seva obra, escrita per un periodista que visqué els fets a peu de carrer, és cabdal per entendre aaquell moment històric des de la perpectiva del catalanisme obrer.

Organitza Carrutxa amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp

A la fotografia: homes al vaixell-presó «Manuel Arnús» al port de Tarragona, empresonats després dels Fets d'Octubre de 1934

 

 

 

 

 

.

 

enrera / atràs

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter