Jornada sobre recerca i patrimoni immaterial
El proper dissabte 12 de novembre, al matí, Carrutxa organitza una jornada a l'entorn del patrimoni immaterial, presentant algunes de les línies de recerca en què hem anat treballant en els darrers mesos i que volem compartir amb tothom. Amb el títol de «Costums que es perden, costums que neixen» es proposen un seguit de reflexions sobre un patrimoni cultural que es construeix en cada moment.
Un dels àmbits que més hem treballat des del 2021 ha estat el de la memòria històrica, col·laborant amb el Museu de Reus, realitzant entrevistes i buidant el nostre fons oral, com a documentació prèvia per a l'exposició «Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme» que s'inaugurarà el 16 de novembre. A banda, però, d'aquesta recerca sobre la postguerra, l'entitat ha continuat treballant en altres temes.
La jornada començarà amb una conferència de Lluís Bellas, antropòleg, sobre el concepte de patrimoni immaterial i el context de reconeixement que aquest té en el present.
Raquel Ferret presentarà ela recerca sobre costums i pràctiques festives de nova creació, en el marc de la participació en els programes de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya. Una aproximació a la cultura popular viva que es construeix en el present o reinterpreta referents històrics.
En aquesta línia es presenta el treball «El model de Ball de Diables de participació individual, una aposta de futur» analitzant com la fórmula històrica d'aquesta manifestació festiva a Reus i altres poblacions, genera nou patrimoni i possibilita experiències de participació. La presentació anirà a càrrec de Salvador Palomar i de Roger de la Cruz, membre del Ball de Diables de Reus.
Sobre aquestes intervencions obrirem una estona de conversa i debat.
Finalment, Ezequiel Gort ens parlarà d'Antoni de Bofarull, amb motiu de la reedició del llibre Costums que's perden y recorts que fugen», una obra en que l'autor refecteix els canvis en les formes de vida i els costums festius al segle XIX, amb el pas cap una societat industrial.
L'activitat tindrà lloc a l'Arxiu de Reus (C/ St Antoni M. Claret, 3) i l'assistència és lliure. Per a més informació, podeu escriure a carrutxa@gmail.com
.
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com