El dimoni (o diable) com a protagonista
V Simposi de foc festius a la Mediterrània
Mallorca 22, 23 i 24 d'octubre de 2021
Enguany, el V Simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània està dedicat a la figura del diable o dimoni. És prou evident la relació d'aquest personatge mític, prou present en la nostra cultura popular, amb el foc –el medi on habita, l'infern– i la festa, on apareix sovint envoltant d'espurnes pirotècniques, com a màscara i en representacions de teatre popular, sense oblidar el seu protagonisme en rondalles i llegendes, molts cops associades al fet festiu...
El Simposi, organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l'Institut Ramon Muntaner, es durà a terme els dies 22, 23 i 24 d'octubre de 2021 a Mallorca i s’estructurarà al voltant dels tres àmbits de treball següents:
1) Àmbit 1. Les identitats del dimoni. Les mil cares del dimoni
En aquest àmbit hi caben totes aquelles qüestions que giren a l’entorn de la figura diabòlica, tant les que fan referència a la identitat viscuda com a la identitat percebuda. Totes les aproximacions a la figura diabòlica, individual o col·lectiva. i que se mou en un entorn festiu i igni, seran ben rebudes. L’etnografia, l’anàlisi antropològica o sociològica, el folklore o la psicologia col·lectiva són alguns dels calidoscopis possibles a l’hora d’afrontar aquesta mirada. Un esguard a l’esperit i als atributs diabòlics, als seus trets i a les seves tipologies.
2) Àmbit 2. El dimoni en el seu context. El dimoni en el seu infern
L’objectiu d’aquest àmbit és el d’observar com coneixem i reconeixem el dimoni o els dimonis en un temps i un espai, geogràfic o social, determinats. Així, adquireix protagonisme el calendari festiu amb les manifestacions solsticials, les celebracions de festes d’estiu, el cicle de Nadal i les festes d’hivern, el temps carnavalesc, les celebracions domèstiques, etc. Igualment, hi caben aquelles celebracions festives on el foc és protagonista o actor principal, encara que el dimoni hi destaqui per la seva absència. En aquest apartat també volem incloure la figura dels portadors, és a dir, la referència als intèrprets de la festa i a les associacions que la fan possible.
3) Comunicacions de temàtica lliure
Preferentment relacionades amb l’eix central del Simposi, els focs festius, però que no tractin cap de les temàtiques exposades en els dos àmbits precedents. Dins d’aquest apartat es poden presentar aquelles aportacions relacionades amb la presència de la figura del dimoni en la rondallística i el cançoner popular.
L'assistència al Simposi és lliure, però cal inscripció prèvia a les jornades abans del 20 d'octubre de 2021. Si hi voleu presentar una comunicació, cal enviar una proposta a carles@irmu.org abans del 20 de setembre de 2021 amb el títol de la comunicació i un resum d'una pàgina, especificant-ne l'autor i l'àmbit en què s'adscriu.
Es poden presentar comunicacions a qualsevol dels tres àmbits del simposi. Les comunicacions hauran de tenir una extensió màxima final de trenta mil caràcters, notes incloses. S'hauran de lliurar corregides ortogràficament i acompanyades d'un resum d'un màxim de quinze línies. S'hi poden incloure un màxim de cinc elements gràfics. El text definitiu es lliurarà passat un mes.
Les edicions anteriors
L’any 2016 es va convocar a Vic la primera edició del Simposi, que es va dedicar a la festa del solstici d’estiu, específicament als Focs de Sant Joan i a les falles pirinenques, recentment declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Al 2017 es va convocar a Reus un nou simposi amb la voluntat d’analitzar les celebracions del cicle hivernal, des dels volts de Nadal fins a l’entrada de la primavera, destacant la festa de Sant Antoni com a celebració que conté un costumari riquíssim d’elements de foc.
Al 2018, a Gandia, sota el subtítol “Els sons del foc: la pirotècnia a les festes”, el simposi pretenia considerar el paper i la importància que han jugat els focs pirotècnics en el desenvolupament de les manifestacions festives, tant des del punt de vista etnològic com artístic i, més darrerament, normatiu.
L’any 2019, el Simposi es va celebrar a Andorra la Vella i va analitzar les simbologies i els rituals entorn al foc.
.
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com