A l’abril, dracs i bestiari fantàstic (1980-2020)
La cultura popular sempre ha imaginat bèsties fantàstiques per representar fenòmens que no tenien explicació coneguda o éssers que no s’havien vist. Potser, en l’actualitat, un bon exemple són les icones que identifiquem amb el coronavirus. En el passat, en els territoris poc poblats, a la muntanya i el bosc –i, és clar, als oceans– hom imaginava l’existència d’animals fabulosos, a vegades, híbrids entre fantasia i éssers reals. I no eren poques les atribucions màgiques que s’aplicaven a determinats animals.
L’estudi i la divulgació del bestiari fantàstic ha estat una de les línies de treball de la nostra associació. Aquest és ben present en la literatura popular, contes o romanços de fil i canya, es representa en els gravats i en les pintures murals de les esglésies –associat sovint al diable– o es troba en l’arquitectura com a element decoratiu i simbòlic... I també a la festa, com a figura que participa en les professons, forma part dels seguicis, o –emprant pirotècnia– dels correfocs.
A la nostra cultura, com en altres, el drac és protagonista de moltes llegendes. La més coneguda, la que l’enfronta a un guerrer o cavaller, sant Jordi en la versió cristiana.
De 1980 ençà, Carrutxa ha organitzat nombroses activitats per fer difusió del patrimoni cultural vinculat al bestiari. Vam convocar, a la dècada de 1980, trobades de dracs infantils a la plaça del Mercadal, i després hem convidat dracs d’arreu del país a participar en la diada del 23 d’abril a Reus (de poblacions com Vilafranca del Penedès, Montblanc, Banyeres del Penedès, Horta-El Carmel (Barcelona), Víbria de Tarragona, Cervera, Terrassa, la Bisbal d’Empordà...), hem muntat exposicions al carrer com El drac, la bèstia meravellosa, la Víbria o Bestiari fantàstic, organitzat xerrades i projeccions audiovisuals, publicat opuscles i fulls divulgatius sobre el tema...
També hem editat diversos retallables amb els personatges de la llegenda de sant Jordi, la princesa i el drac, que hem repartit entre el públic infantil que s'apropava a la nostra parada.
Una de les experiències més interessants fou el programa «Descobreix el drac» basat en la descoberta de les figures de bestiari que formen part de l’arquitectura urbana. A partir d’un treball d’observació, a Reus i en altres poblacions del Baix Camp i el Priorat, es van fotografiar nombrosos exemples: trucadors de portes, arcs de balcó, relleus a les façanes, elements decoratius en fonts i altre mobiliari urbà, objectes d’ús quotidià... sense oblidar, és clar, les figures festives existents al nostre territori o els gravats i altres impresos.
Amb aquest material es va generar una presentació molt visual, que es podia adaptar a diferents edats. En l’àmbit escolar, el 23 d’abril, durant diversos anys van participar nombrosos centres de primària de Reus –entre 300 i 500 xiquets i xiquetes cada any– amb sessions a les escoles, al Castell –aleshores, l’Arxiu– i al vestíbul del Centre de Lectura. Es proposava una ruta de descoberta pel nucli antic per observar dracs, àligues, lleons i éssers híbrids a l’arquitectura. La proposta va tenir un èxit notable i algunes escoles, a partir del material publicat a la xarxa, van desenvolupar la seva activitat en els anys següents. Aquest programa va comptar amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal, la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus i els mateixos centres educatius.
Sense oblidar que Carrutxa edita llibres des de 1983 i que l'entitat també ha dedicat activitats a les roses: una exposició sobre La rosa de Reus i una proposta de recorregut pel centre de la ciutat, observant també les roses com a element característic a l'arquitectura. O un taller d'elaboració de roses de palma, amb l'artesà Joan Vaqué, de la Vilella baixa.
Les fotografies corresponen a diferents anys, són una petita mostra de més de quatre dècades d’activisme de l’associació per fer de Sant Jordi, a Reus, una diada de festa i reivindicació cultural
Podeu anar a les pàgines del programa «Descobrir el drac» o visualitzar els plafons de l'exposició
O descarregar directament l’opuscle que vam editar sobre el bestiari fantàstic:
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com