Notícies

Notícies

19-03-2025

«La indumentària del ball de diables» Un patrimoni material i immaterial viu

El proper dimecres 2 d'abril presentem la recerca sobre la indumentària del ball de diables a Reus i altres poblacions del seu entorn.

Iniciat com un programa de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya —que ara es troba en curs d'ampliació—, aquest treball ens apropa a la diversitat de la indumentària d'una manifestació festiva que presenta característiques singulars pel fet que, a diferència dels altres balls de diables catalans, tots els vestits són diferents i han estat elaborats amb decoracions fetes amb elements tèxtils, afegits sobre una base de tela de sac o lona, de cotó o lli, en una pràctica continuada durant més de dos segles i que és plenament vigent en l'actualitat, que, a més a més, es vincula al fet de participar individualment en cada sortida del ball de diables.

El treball inventaria diferents models de vestits dels segles XIX al XXI de propietat particular, i incorpora també l'estudi de la col·lecció excepcional conservada al Museu de Reus.

 

Dimecres 2 d'abril, a les 7 de la tarda
Centre Cultural «El Castell» (Plaça del Castell, 3A), Reus
Presentació de la recerca
«La indumentària del ball de diables. Un patrimoni material i immaterial viu»

Més informació
18-02-2025

La festa reusenca 1625-2025

A la primera meitat del segle XVII, la documentació municipal comença a recollir sistemàticament la presència, a les festes majors i a les solemnitats, d'elements festius que han arribat fins al present: els gegants, l'àliga, la mulassa o algunes danses en són exemples. I també l'ús de la pólvora com a recurs festiu.

Prenent la data de 1625 com a referent, per ser l'any en què va arribar a Reus la relíquia del patró de la vila, sant Pere, ens proposem dedicar aquest any a parlar de l'evolució de les manifestacions festives de la ciutat durant aquests quatre segles, destacant-ne alguns exemples que permeten constatar la relació estreta entre la festa i la comunitat que la celebra, amb tots els seus components econòmics, socials i ideològics.

Us convidem a seguir i a participar en  les activitats que anirem anunciant a partir d'aquest mes de febrer.

Més informació
30-12-2024

Jornada sobre el pandero quadrat a Ulldemolins

 

El proper dissabte 11 de gener tindrà lloc, a Ulldemolins, una activitat sobre el pandero quadrat que organitzem, en col·laboració amb l'Ajuntament i els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.

A les 5 de la tarda. Taller de tocs i tonades amb Laia Pedrol. Prèvia inscripció al correu carrutxa@gmail.com
A les 7,  xerrada «Els rituals del pandero» a càrrec d'Albert Margalef i Salvador Palomar.
A les 8. Actuació amb TRÄ: Laia Pedrol (veu i el pandero) i Marc Serrats “Xerramequ” (veu i guitarra).

Lloc: Centre Cívic 1 d'Octubre (C. Saltadora)

Ulldemolins és una població prioratina que havia comptat amb una llarga presència de la pràctica de cançons de pandero, a càrrec de les majorales de la confraria del Roser, una part de les quals va poder ser recollida de la memòria oral. També es va reproduir el pandero del segle XVIII que es conserva al Museu Diocesà de Tarragona, que ha tornat a sonar en alguns esdeveniments, amb la Laia Pedrol. D'altra banda, Albert Margalef i Salvador Palomar ens aproparan a l'estat de la qüestió de la recerca històrica sobre aquest instrument en l'àmbit del Camp i el Priorat.

Si voleu participar, podeu omplir aquest formulari.

 

Més informació
03-12-2024

III Fòrum Gallicant a Arbolí

Fòrum Gallicant és un espai on debatre i visualitzar experiències, contextos, conceptes i innovacions per reflexionar entorn el món rural.

La tercera edició del Fòrum Gallicant, el 18 de desembre de 2024, a Arbolí, vol centrar-se en l’estudi i difusió de la temàtica del patrimoni històric en el si dels paisatges agroforestals resilients. Parlarem del llegat neolític, romà, àrab i medieval al context de Gallicant, el Priorat i les Muntanyes de Prades. Parlarem també de reptes i el llegat de la pedra seca i dels perills i beneficis de la museïtzació dels entorns naturals protegits. En aquesta tercera edició es proposa un programa de conferències i tallers orientat a propietaris forestals, emprenedors del món rural, investigadors i públic general.

Més informació
02-12-2024

Presentació de la revista La Resclosa

L'acte, organitzat pel Centre d'Estudis del Gaià, tindrà lloc el diumenge 15 de desembre, a 2/4 d'1 del migdia, a la sala d'Actes del Casal de Vila-rodona. La presentació anirà a càrrec de Salvador Palomar, membre de Carrutxa-

Més informació

Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS

Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com

facebook twitter