Per tercera vegada tindran lloc a Duesaigües les Jornades d'Història Crítica d'Escornalbou, entre el 27 i el 29 de setembre. En aquesta edició hi participen diverses persones vinculades a l'entitat: Ezequiel Gort, que parlarà dels orígens de la Comuna del Camp; Salvador Palomar, que reflexionarà sobre el conflicte entre religió i ciència davant l'epidèmia de còlera de 1885 i Dolors Marín, col·laboradora habitual en els nostres treballs sobre memòria històrica dels moviments socials, que parlarà sobre les col·lectivitzacions a Catalunya al 1936.
Durant les jornades es presentarà la recreació del ball de coques de Duesaigües —una forma de ball de plaça, a ritme de jota, característica de moltes poblacions, del Baix Camp i el Priorat, entre altres comarques. I Núria Navàs dirigirà un taller de jotes. A més hi haurà activitats de teatre, amb Fany Alberich, sobre Elisa Cardona Ollé, una jove executada pel franquisme l'abril de 1939. i cançó amb Sílvia Tomàs.
Podeu veure el programa i els horaris en el cartell adjunt
En el marc de la VIII Jornada de Transhumància al Lluçanès, Salvador Palomar presentarà el treball realitzat aquest anys, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, sobre ramaderia: la recerca a partir d'entrevistes a vells pastors, les activitats de divulgació com la publicació d'un quadern del Parc o l'exposició itinerant «La feina que no es pot deixar», amb especial referència a Montsant com a llocs d'estada durant l'estiu de ramats procedents de les terres de l'Ebre.
La jornada tindrà lloc el dissabte 21 de setembre, a Santa Eulàlia de Puig-oriol
Ulldemolins ha fet un homenatge, aquest dissabte 18 de maig de 2024, a Joan Roig i Montserrat, rector del poble des de fa 46 anys. La seva tasca al capdavant de la parròquia, el seu compromís social i el seu activisme en favor de la llengua i la cultura popular el fan sobradament mereixedor d'aquest reconeixemeent.
La col·laboració amb la nostra entitat ha estat prou important durant molts anys. Cal destacar el treball realitzat per a la recuperació del pandero, instrument amb que les majorales de la confraria del Roser acompanyaven les seves cançons.
Nascut a Felanitx, l'Ajuntament d'Ulldemolins l'ha nomenat fill adoptiu i ha posat el seu nom a una placeta que es troba a tocar de l'abadia. En el transcurs de l'acte, Laia Pedrol va interpretar un seguit de cançons de pandero, composades per a l'avinantesa, amb el pandero que es conserva actualment a l'església d'Ulldemolins.
Diferents col·lecius convoquen la XXV Marxa d'homenatge als Maquis, que tindrà lloc el 8 i 9 d'octubre a les muntanyes de Prades.
Les activitats començaran el dissabte 9 amb una caminada des de l'Albiol a la cova dels Patacons. A la tarda, tindran lloc a Capafonts dues xerrades i a la nit, un concert. El diumenge, els actes es faran a la Riba, amb una ruta a peu, i a Montblanc.
El I Congrés Internacional sobre Patrimoni Immaterial és una activitat organitzada pel projecte de recerca sobre Patrimoni Immaterial (PINMAT) i el Grup de Recerca d’Antropologia en Patrimoni (GRAP), a més compta amb la col·laboració de diferents universitats i institucions. Pretén acollir tant a investigadors com a professionals i organitzacions dedicades al patrimoni cultural immaterial (PCI) per a reflexionar sobre les seves diferents dimensions des d’una perspectiva internacional, en les temàtiques que poden veure’s en els simposis i conferències planificades.
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com