El proper dissabte 11 de gener tindrà lloc, a Ulldemolins, una activitat sobre el pandero quadrat que organitzem, en col·laboració amb l'Ajuntament i els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.
A les 5 de la tarda. Taller de tocs i tonades amb Laia Pedrol. Prèvia inscripció al correu carrutxa@gmail.com
A les 7, xerrada «Els rituals del pandero» a càrrec d'Albert Margalef i Salvador Palomar.
A les 8. Actuació amb TRÄ: Laia Pedrol (veu i el pandero) i Marc Serrats “Xerramequ” (veu i guitarra).
Lloc: Centre Cívic 1 d'Octubre (C. Saltadora)
Ulldemolins és una població prioratina que havia comptat amb una llarga presència de la pràctica de cançons de pandero, a càrrec de les majorales de la confraria del Roser, una part de les quals va poder ser recollida de la memòria oral. També es va reproduir el pandero del segle XVIII que es conserva al Museu Diocesà de Tarragona, que ha tornat a sonar en alguns esdeveniments, amb la Laia Pedrol. D'altra banda, Albert Margalef i Salvador Palomar ens aproparan a l'estat de la qüestió de la recerca històrica sobre aquest instrument en l'àmbit del Camp i el Priorat.
Si voleu participar, podeu omplir aquest formulari.
Més informació
Fòrum Gallicant és un espai on debatre i visualitzar experiències, contextos, conceptes i innovacions per reflexionar entorn el món rural.
La tercera edició del Fòrum Gallicant, el 18 de desembre de 2024, a Arbolí, vol centrar-se en l’estudi i difusió de la temàtica del patrimoni històric en el si dels paisatges agroforestals resilients. Parlarem del llegat neolític, romà, àrab i medieval al context de Gallicant, el Priorat i les Muntanyes de Prades. Parlarem també de reptes i el llegat de la pedra seca i dels perills i beneficis de la museïtzació dels entorns naturals protegits. En aquesta tercera edició es proposa un programa de conferències i tallers orientat a propietaris forestals, emprenedors del món rural, investigadors i públic general.
Més informacióL'acte, organitzat pel Centre d'Estudis del Gaià, tindrà lloc el diumenge 15 de desembre, a 2/4 d'1 del migdia, a la sala d'Actes del Casal de Vila-rodona. La presentació anirà a càrrec de Salvador Palomar, membre de Carrutxa-
Més informacióL'octubre de 1934 esclatà un moviment revolucionari contra el govern de la Segona República Espanyola, per la involució conservadora del govern republicà. A Astúries, la revolució provocà enfrontaments sagnants entre les organitzacions dels treballadors, agrupades en l'Aliança Obrera, i les forces enviades pel govern: la guàrdia civil i l'exèrcit.
El 6 d'octubre de 1934 el president de la Generalitat, Lluís Companys, proclamè l'Estat Català dins la República Federal Espanyola. Aquest intentcomportà l'empresonament dels membres del Govern de Catalunya i la suspensió de l'Estatut de Núria per part de l'estat espanyol.
En moltes poblacions de Catalunya aquells dies foren de revolució social i comportaren una forta repressió i empresonaments que no va acabar dins que el Front d'Esquerres va guanyar les eleccions del febrer de 1936.
Als 90 anys d'aquells fets, ens hi volem apropar amb una taula rodona que tindrà lloc el divendres 4 d'octubre a les 7 de la tarda, a l'Arxiu de Reus. Comptarà amb la participació de Manel López Esteve, historiador, professor de la Universitat de Lleida i autor del llibre «Els Fets del 6 d'Octubre de 1934»; Xavi Milian Nebot, historiador, editor del llibre «El 6 d'Octubre roig» i Salvador Palomar, que introduirà l'acte.
Organitza Carrutxa amb la col·laboració de l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu Comarcal del Baix Camp
Més informació
A més del correu electrònic,si voleu rebre informació sobre les activitats de Carrutxa ens trobareu a facebook, instagram i twitter.
https://www.facebook.com/Carrutxa/
https://twitter.com/carrutxa_reus
https://www.instagram.com/carrutxa.reus/
Més informació
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com