Focs festius a la Mediterrània. Reus, maig de 2017
El segon simposi sobre Focs Festius a la Mediterrània tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 de maig a Reus. Hem rebut prop d'una trentena de comunicacions i us informem d’algunes novetats pel que fa a la seva organització. L’estructura que seguirà el Simposi, que tindrà lloc a la sala Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) serà la següent:
El divendres 26 a la tarda inauguració del Simposi amb la conferència «El cicle de festes d’hivern» a càrrec de Josefina Roma i inici de les comunicacions dedicades a les festes de foc del cicle hivernal. En aquest primer àmbit parlarem, entre altres, de la recuperació de la Fia-Faia, les atxes de la nit de reis a Tona, Villores o Taradell, de les falles de la Riera de Gaia... Finalment, el dia el clourem amb música tradicional occitana.
El dissabte 27 el dedicarem a les festes de Sant Antoni, començant amb la conferència«Las lumbres de San Antón en Jaén» a càrrec de Rafael Cámara. La resta del matí el dedicarem a aprofundir en els costums festius de poblacions com Ascó, Sa Pobla i altres pobles de Mallorca, el Forcall, Canals... també dels foguerons de Gràcia a Barcelona, o de les tonades que sonen al voltant de les fogueres del nord del País Valencià.
Deixarem enrere l’hivern per dedicar-lo als focs festius de la resta de l’any, amb la conferència «Eras hèstas deth solstici d’estiu en Aran e Comenge» a càrrec de Bernat Menetrier. Les comunicacions que es presentaran ens parlaran de la Flama del Canigó, els Fanalets de Sant Jaume de Lleida, la Cremada del Dimoni de Badalona o la celebració de de Sant Joan a l’entorn de Luishon. A més, també analitzarem el foc com a mitjà de comunicació en ple segle XXI i parlarem del manual de bones pràctiques per mantenir les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A l’arribar la nit, activitats complementàries amb foc i música.
Finalment, diumenge el matí, moment de clausura del Simposi, es farà la presentació del llibre d’actes del I Simposi de Focs de la Mediterrània celebrat l’any passat a Vic i la presentació del calendari de Falles del Pirineu en el que consten tots els pobles que fan falles.
A més, el dissabte 27, a la sala del Castell (Pl. del Castell, 3) —molt propera on es fan les sessions del simposi— tindrà lloc una mostra de vídeos relacionats amb el foc a les festes populars.
Audiovisuals
Està previst que hi hagi una mostra audiovisual els mateixos dies del simposi a la sala del Castell. Us demanem que si disposeu d’algun enregistrament sobre focs festius del vostre poble, ens la féssiu arribar a reus@carrutxa.cat el més aviat possible.
Exposicions i actes previs
La programació del simposi inclou també amb un seguit d’exposicions i conferències, amb voluntat de fer participar al conjunt de la població en l'esdeveniment:
12 de maig: inauguració de l’exposició “Falles i Fogueres. Focs festius als Països Catalans” a la sala Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34) i presentació del simposi a Reus.
16 de maig: inauguració de l’exposició “Sant Antoni, la festa major d’hivern” al Museu de Reus (Pl. De la Llibertat)
19 de maig: conferència “Les fogueres de Sant Joan a Reus” a càrrec de Ferran Sugranyes i Salvador Palomar al Centre Cívic Mestral, al Barri Gaudí.
24 de maig: conferència “El foc a la festa: entre la necessitat i el simbolisme” a càrrec d’Ezequiel Gort a l’Arxiu de Reus.
Inscripcions al Simposi
La inscripció i l’assistència al Simposi són gratuïtes i lliures, però la inscripció prèvia a les jornades dona dret a rebre’n el dossier. Cal formalitzar la inscripció enviant un correu electrònic a reus@carrutxa.cat amb les vostres dades (nom i cognom, DNI i tipus de quota).
La quota de 25€ dóna dret al dinar i al sopar de dissabte.
La quota de 25 + 15 € dóna dret a rebre la publicació de les actes del Simposi, en format electrònic o paper.
L'organització d'aquest segon simposi sobre focs festius a la Mediterrània, en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, és a càrrec de Carrutxa, l'Ajuntament de Reus i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner, el Museu Etnològic de Barcelona, la Germandat de sant Isidre i santa Llúcia de Reus, amb el suport de l'Obra Social de La Caixa.
.
Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa
Travessia del C. Nou de Sant Josep, 10, planta baixa
43204 REUS
Tel. 977 340 928 | carrutxa@gmail.com